Gjøril Songvoll

Gjøril Songvoll festivalsjef

Gjøril Songvoll er født og oppvokst i Oslo. Hun studerte sang ved Høgskolen i Agder, musikkteater ved Musikkonservatoriet i Trondheim og tok sin eksamen ved Statens Operahøgskole i 2003. Hun bestemte seg for å studere sang etter ett år på Toneheim folkehøgskole i 1992/93.

Av roller Songvoll har sunget er de største: Dido i Dido & Aeneas av Henry Purcell. Rodelinda i Rodelinda av Georg Friedrich Händel. Amelia i Maskeballet av Giuseppe Verdi og Grevinnen i Figaros bryllup av Wolfgang Amadeus Mozart. I 2017 sang hun Sigelinde i 1 akt av Walkyrian av Wagner i Universitetets aula sammen med Thomas Ruud og Odd Grundt med Markus Kvits ved klaveret.
Songvoll sang Annina i La traviata av Giuseppe Verdi i Agder Teater med Marc Soustrot som dirigent og Sir Jonathan Miller som regissør og Frasquita i Carmen av Georges Bizet med Den Norske Opera på turne til Lillehammer. Her var det Terje Boye Hansen som var dirigent og Ronald Rørvik som var regissør. For tiden synger hun stadig Heksa fra Hokksund og Gal Professor i en barneforestilling kalt Askeladden og de gode operahjelperne. Her har Einar Bjørge hatt regien. Forestillingen er nå spilt for ca. 6000 barn.

I tillegg til utstrakt frilansvirksomhet som sanger er Songvoll leder i Opera til folket som arrangerer Oslo Operafestival. Festivalen samarbeider med stadig flere aktører innen kulturlivet i Oslo. Opera til folket arrangerer også Lørdagsopera hver lørdag i tillegg til at de skaffer sangere til konserter i BAKgården i Sandvika og andre steder rundt om på Østlandet. De har også startet operapub på Røverstaden i Oslo.

Songvoll ble ansatt som kulturrådgiver ved Universitetet i Oslo i 2010 og arrangerte en rekke konserter og eventer der frem til hun sluttet i 2018.  Nå er hun festivalsjef for Kirsten Flagstad Festivalen på Hamar. Også der har hun startet operapub på Brødrene Jacobsen. Songvoll mottok Oslo Bys Kunstnerpris i 2008. Hun er bosatt på Lindeberg i Sørum kommune.