Terje Boye Hansen

Terje Boye Hansen dirigent

Terje Boye Hansen (født 25. mars 1946 i Oslo) er en norsk dirigent og fagottist. Han har vært ansatt ved Den Norske Opera fra 1968 hvor han virket som solofagottist fram til 1990 og som kapellmester fra 1992. Han var sjefsdirigent i Kristiansand Symfoniorkester fra 2000 til 2006.

Etter å ha avsluttet sitt orkestervirke i 1990 ble han etter kort tid igjen tilknyttet Den Norske Opera, denne gang som dirigent.

Hans repertoar omfatter en rekke operaer og operetter, samt en rekke balletter. Noen av operaene han har dirigert er Carmen, La traviata, Madama Butterfly, Hänsel und Gretel, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Tryllefløyten, Ildfuglen, Vårofferet m.fl. Han har hatt utallige oppdrag for radio og TV og engasjementer i England, Tyskland, Sør-Afrika, Russland, Polen og Sverige.

Han har turnert i Norge, Finland, Danmark, Tyskland og Italia med Den Norske Opera, bl.a. med balletten The Tempest av Arne Nordheim og Glen Tetley, og i London med Prokofievs Romeo og Julie. Høsten 1988 mottok han prisen som Festivalens dirigent ved den internasjonale festivalen Neue Musiktheaterwerkstatt, arrangert som en del av Kulturstadt Berlin 88.

I de senere år har Boye Hansen lagt ned en stor innsats for å gjøre glemte deler av norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Særlig har han jobbet mye med norsk romantisk musikk rundt forrige århundreskifte, også kjent som gullalderen i norsk musikkhistorie. Dette gjenspeiles tydelig i listen over plateutgivelser med Boye Hansen som musikalsk leder. Blant komponistene han har dratt fram i lyset er Hjalmar Borgström og Sigurd Islandsmoen.

Våren 2020 mottok Terje Boye Hansen Kongens fortjenestemedalje.